Zuinig ledlicht zet pelts erfgoed in de kijker

26
feb
2018

De gemeente plaatst nieuwe verlichting aan verschillende gebouwen met erfgoedwaarde. Bedoeling is ze ’s avonds letterlijk in het licht te stellen, zegt schepen van erfgoed Carine Van Gerven. Het gaat om een accentverlichting in led. Dat is duurzame verlichting die meteen ook voor minder lichtvervuiling zorgt. De werken kaderen in een globaal plan om onze gemeente op te waarderen met zuinige (led-) accentverlichting op bepaalde plaatsen, zegt schepen van openbare werken Dirk Vanseggelen.

Naast de kerk worden nog de pastorie en de eeuwenoude linde uitgelicht. Later kunnen daar ook de kiosk op de Oude Markt, het standbeeld van de gesneuvelden, het gemeentehuis en nog andere gebouwen en monumenten in de gemeente bijkomen. De nieuwe verlichting zorgt er ook voor dat een aantal donkere hoekjes opgelicht worden en dat creëert dan weer een groter veiligheidsgevoel.

In feite zal de gemeente met de nieuwe verlichting dus drie vliegen in één klap slaan: het centrum aantrekkelijker maken, zuinige verlichting met minder lichtvervuiling inzetten en het veiligheidsgevoel verhogen. Het project wordt betaald met de trekkingsrechten van de gemeente bij Infrax.

 

Contactinformatie