Heraanleg Breugelweg - alle informatie

Van de ondergrond – vooral de riolering – tot het wegdek, het fietspad en de groenvoorziening wordt alles op het niveau gebracht van een hedendaagse weginfrastructuur, die klaar is voor de komende decennia. Vooraleer de nieuwe riolering en weg aangelegd worden, worden ook alle andere nutsleidingen vernieuwd. We spreken dan over waterleiding, elektriciteit, gas en datakabel (internet/TV/telefonie). 

Ga meteen naar de stand van zaken op dit moment.

Ga meteen naar de plannen van de omleiding.

Hoe bereik je handelaars en diensten langs de Breugelweg?

Fasering van de werken

 De werken langs de drie kilometer lange Breugelweg worden opgesplitst in vier fasen :

Klik hier voor het plannetje met de fasering.


OPGEPAST: Er wordt niet noodzakelijk in deze volgorde gewerkt. Bovendien zal er regelmatig in twee zones tegelijk worden gewerkt. De bedoeling daarvan is de hinder in tijd zo veel mogelijk te beperken.

Verkeersafhandeling


Er wordt telkens voor gezorgd dat plaatselijk verkeer mogelijk blijft en dat de handelszaken bereikbaar blijven. Als gevolg van de fasering van de werken, verandert ook de verkeerssituatie regelmatig. Goed opletten is dus de boodschap.

Doorgaand verkeer zal vanaf het begin van de werken omgeleid worden.

Klik hier om het plan van de grote omleiding te bekijken.

Klik hier om het signalisatieplan op de plaats van de werken te bekijken.

De gemeentelijke begraafplaats in de Steenovenstraat is voor de duur van de werken niet bereikbaar via de Breugelweg. Vanaf de Ringlaan moet er omgereden worden via de Dorpsstraat-Lindelsebaan-Kapelstraat-Ballaststraat.

Klik hier om te zien hoe je best omrijdt.

Bushaltes: wanneer de Breugelweg afgesloten is, zullen ook de bushaltes Breugelweg, Spoorwegstraat, Dalakkerstraat, Steenovenstraat en Sint-Oda niet bediend worden door lijn 33. De vervanghalte is Overpelt Kiosk en er komt een tijdelijke halte in de Kapelstraat, nabij de aansluiting met de Breugelweg.

De plannen van de werken

Van Ringlaan tot Sint-Annastraat

Van Sint-Annastraat tot Dalakkerstraat

Van Dalakkerstraat tot Heesakkerstraat

Van Heesakkerstraat tot Heesakkerpark

Van Heesakkerpark tot Kapelstraat

Van Kapelstraat tot Wedelse Molen

 

Stand van zaken

Opening Breugelweg voorzien voor begin kerstvakantie

De werken aan de Breugelweg lopen naar hun einde toe. Zoals de zaken er nu voorstaan, zou de weg voor alle verkeer open kunnen bij het begin van de kerstvakantie. De aanwezigheid van straatverlichting is hierbij van cruciaal belang. De weg openen zonder verlichting is
vanuit het oogpunt van de veiligheid geen optie.

Ook nadat de weg open is, moeten nog werken uitgevoerd worden. In de bermen is er nog werk
aan de nutsleidingen (datakabel, telecom) en de bermen zelf moeten aangelegd worden.

In de Sint-Annastraat en Kattestraat zijn de werken aan de nutsleidingen in de ondergrond
nagenoeg klaar. De aannemer legt vervolgens de fundering van de straat aan. Een week later - half december - is de onderlaag asfalt gepland. Tenzij een inval van winterweer daar een stokje voor steekt.

 

Klik hier om het plannetje met de alternatieve parkings fase 3 te raadplegen.

Klik hier om het plannetje met de alternatieve parkings fase 4 te raadplegen.

De kattestraat en Sint-Annastraat krijgen in deze week een onderlaag van steenslag.

 

vanaf 5 september: kruispunt Steenovenstraat-Ballaststraat onderbroken

Klik hier voor meer informatie.

vanaf 7 augustus 2018: werken fase 4

Na het bouwverlof, op dinsdag 7 augustus, start de aannemer met de heraanleg van het gedeelte Breugelweg tussen de Sint-Annastraat (het gedeelte richting Kleine-Brogel) tot aan het toeristisch fietspad op de voormalige treinbedding. Het is de laatste fase van de werken. Het is de bedoeling dat heel de Breugelweg half november klaar is.

Eerst gebeurt de volledige opbraak van de betonnen rijweg. Vervolgens wordt de riolering weer aangelegd. Die moet op beide uiteinden aansluiten op het reeds nieuw aangelegde stelsel. De riolering wordt aangelegd met een voortschrijdende werf: er wordt een sleuf gegraven, de buizen worden er ingelegd en op elkaar aangesloten, en de sleuf gaat weerdicht. Op die manier kan de aannemer verschillende tientallen meters per dag aanleggen. Dat verkort de periode van hinder.

Ook de huisaansluitingen voor de riolering moeten aangelegd worden. Tot slot werken ook de nutsleidingen verder: kabel- en datadistributie, elektriciteit, waterleiding... . Want ook zij moeten klaar zijn vooraleer de nieuwe weg in asfalt kan worden aangelegd.

Als meerwerken wordt ook nieuwe riolering gelegd in gedeelten van de Sint-Annastraat en de Kattestraat. Deze werken lopen samen met die van de Breugelweg.

Klik hier om het plannetje van de werken te bekijken.

Alternatieve parkings

Woningen zullen voor langere tijd niet altijd bereikbaar zijn met de wagen. Dat zal zo zijn wanneer de weg opgebroken wordt, wanneer de riolering wordt aangelegd en wanneer de betonnen wegboord en het fietspad worden getrokken.

Op het plan vindt u de alternatieve parkings. Het gaat om de parking Breugelweg/Sint-Annastraat, de Urneveldstraat die doodloopt op de werken, eventueel de parking aan het kerkhof en de parking van Wash All. De eigenaar vraagt om niet voor het wassalon te parkeren. Dat is voor klanten. Enkel aan de zijkant parkeren kan. Er komt hier ook een gehandicaptenparking.

De mensen van de Kattestraat kunnen terecht op de parking van Aveve Sevens. Die blijft bereikbaar via de Matexi-verkaveling.

Voor wie midden in de werken zit, is de situatie niet altijd even gemakkelijk, daarom nam de gemeente samen met de aannemer een aantal maatregelen om daar waar mogelijk het leed wat te verzachten. Klik hier om te zien wie je best contacteert in geval van problemen.

 

Sint-Annastraat aan beide zijden afgesloten

De Sint-Annastraat is in deze fase een hele poos afgesloten langs twee zijden. De mensen die in de Sint-Annastraat tussen de afsluitingen wonen en en groot gedeelte van de bewoners van de Wolfstraat, moeten voorlopig omrijden via de Wolfstraat en de Rietstraat.

 

Doorgaand verkeer via Noord-Zuidverbinding

Doorgaand verkeer wordt nogmaals dringend verzocht om om te rijden via Eksel en de Noord-Zuidverbinding N74. 

Dat gaat in ieder geval sneller dan een sluiproute nemen via de kleine wegen. Die zijn niet voorzien op zoveel verkeer en het overbodige verkeer veroorzaakt er gevaar. Omdat ook de rotonde op de Ringlaan afgesloten zal zijn, zal in ieder geval een gedeelte van de momenteel gebruikte sluiproutes zinloos worden.  

Met vragen of problemen kan je terecht bij breugelweg@overpelt.be .

Contactinformatie

 • Patrimoniumbeheer

  Gemeentehuis

  Oude Markt 2
  3900 Overpelt

  Openingsuren

  • Vandaag open van 08:30 tot 12:30 (Enkel na afspraak, te maken via 011 80 94 00)
  • Morgen open van 08:30 tot 12:30 (Enkel na afspraak, te maken via 011 80 94 00)
  Alle openingsuren