Sneeuw- en ijsbestrijding

De allereerste stelregel wanneer de wegen glad zijn, is de volgende: wees voorzichtig en pas uw snelheid en rijstijl aan aan de omstandigheden.   

De sneeuw- en ijsbestrijding gebeurt volgens vastgelegde procedures en prioriteiten. De nodige weersvoorspellingen worden geleverd door een gespecialiseerde meteodienst. Daarbij inbegrepen is een codering van “0” (niet strooien) tot “5” (maximale hoeveelheid per m²). Op basis van deze codering wordt er gestrooid.

Welke wegen worden gestrooid tegen gladheid?

Cat. 1. Enkel de bruggen en vorstgevoelige wegen.

Cat. 2. Alles van cat. 1 en de grote verkeersaders binnen de gemeente (voornamelijk de verbindingswegen met de buurgemeenten).

Cat. 3. De toegangswegen tot zorginstellingen, scholen, kerken en alles van categorie 2.

In geval van sneeuwruimen

Cat. 1. De grote verkeersaders binnen de gemeente (voornamelijk de verbindingswegen met buurgemeenten), de bruggen en de hoofdaders binnen Nolimpark .

Cat. 2. Alles van cat. 1 en de toegangswegen tot de scholen, kerken en de verzorgingsinstellingen. Bijkomend alle fietspaden en hoofdparkings.

Cat. 3. Alles van cat. 2 en bijkomend enkele secundaire sub-verbindingswegen.

OPGELET 

  • Bij sneeuw is het strooizout enkel effectief wanneer het door verkeer ingereden wordt. Op die manier wordt immers het chemisch proces in gang gezet. Met weinig verkeer heeft het zout geen invloed op de sneeuw.

  • De werkingstemperatuur voor strooizouten is tot -7°C. Beneden deze temperatuur heeft strooizout geen enkel invloed op het dooiproces.

  • Bij een plots en zeer zwaar winteroffensief  kan het bestrijdingsmaterieel niet overal tegelijk . Nogmaals, uiteindelijk geldt op de weg nog steeds die ene regel: pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan en wees uiterst voorzichtig.