Paspoort - Internationale reispas

Een internationaal paspoort (reispas) is een identiteitsdocument dat beantwoordt aan internationaal vastgestelde normen, zowel inzake de vorm als inzake de inhoud.
Sinds januari 2014 bevat een reispas verplicht de persoonlijke biometrische gegevens via o.a. vingerafdrukken. 

Niet alle landen vragen een reispas. Voor een bezoek aan een E.U.-land is heeft u er zeker geen nodig. De identiteitskaart volstaat hiervoor.

De geldigheidsduur van een paspoort is 7 jaar indien de aanvrager meerderjarig is. Voor minderjarige is de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar.

Wenst u te weten of u voor uw reis over een reispas moet beschikken? 

Dan kunt u uw reisbureau contacteren of surfen naar www.diplomatie.be

Procedure

U meldt zich persoonlijk aan bij de centrale balie van het gemeentehuis. U kan een afspraak aanvragen door het formulier in te vullen. 

Bij de aanvraag van een reispas moet u er rekening mee houden dat de afleveringsprocedure tot 7 werkdagen in beslag neemt.

Als u dringend een reispas nodig heeft, kan u een spoedprocedure aanvragen.  Deze procedure heeft een afleveringstermijn van 24 uren wanneer de aanvraag ervan gebeurt vóór 15 uur. Een spoedaanvraag op vrijdag wordt pas op maandag geleverd.

Controleer tijdig indien u voor uw reisbestemming een reispas nodig heeft. Indien u er nog een hebt, kijk dan na of hij nog geldig is.

LET OP

U doet er goed aan ervoor te zorgen dat uw paspoort steeds nog minstens zes maanden geldig is.

Bij de duur van de procedure moeten steeds enkele dagen bijgeteld worden (leveringstermijn koerierdienst).

Voor bezoek aan sommige landen heeft u naast een internationaal paspoort ook een reisvisum nodig.  Dit inreisvisum wordt door de Ambassade of het Consulaat in België van het land van uw bestemming in uw reispas ingeschreven. 

Ook voor minderjarigen (zelfs pasgeborenen) is een afzonderlijke reispas nodig.

Meebrengen

  • Uw identiteitskaart
  • 1 recente pasfoto in kleur die voldoet aan de ICAO-normen (vraag er naar bij uw fotograaf)
  • Indien u vroeger reeds een reispas had, moet u deze meebrengen.  Wanneer u deze niet meer terugvindt, dan moet u aangifte doen bij de politie en dit attest afgeven bij de aanvraag van de reispas.

Bedrag

Gewone procedure:

  • + 18 jaar = 65,00euro
  • - 18 jaar = 35,00 euro

Spoedprocedure:

  • + 18 jaar = 240,00 euro
  • - 18 jaar = 210,00 euro

Contactinformatie