Innovatief woonproject Haspershoven: wij vragen uw mening!

20
okt
2017

De gemeente Overpelt betrekt haar inwoners en die van Neerpelt bij het ontwerp van een nieuw woongebied in Haspershoven. Het 9,5 hectare grote gebied ligt tussen de Leopoldlaan en de Haspershovenstraat, in het hart van wat straks de nieuwe fusiegemeente zal zijn. Als startsein voor het project heeft de gemeente hiervoor onlangs samen met de gemeente Neerpelt een visietekst opgesteld. Op 25 oktober vindt in CC Palethe een eerste participatiemoment plaats voor alle geïnteresseerde inwoners. Daarnaast kunnen burgers hun ideeën delen op het online participatieplatform Citizenlab. “Het is voor Overpelt een nieuwe manier van participatie en dat heeft te maken met het grote belang van dit project”, zegt schepen van communicatie Valerie Plessers.

 

De opmaak van een masterplan en ontwikkelingsstrategie voor het gebied gebeurt via de procedure van de “Open Oproep” van de Vlaamse Bouwmeester. Het participatietraject maakt daar integraal deel van uit.

Mensen laten meedenken
Op woensdag 25 oktober vindt een eerste participatiemoment plaats voor alle inwoners van Overpelt en Neerpelt. Tussen 16.00 en 19.30 uur is iedereen welkom in Cultureel Centrum Palethe in Overpelt. Valerie Plessers: “Via een aantal thematafels laten we de mensen dan meedenken over de invulling van het gebied en heel specifiek over thema’s als duurzaam wonen, mobiliteit en architectuur.

Participeer ook online
Burgers kunnen ook van thuis uit participeren, via de laptop of smartphone. Daarvoor lanceert de gemeente het online platform Citizenlab. Hier kan iedereen op een eenvoudige manier zijn ideeën over Haspershoven delen of reageren op de ideeën van anderen. Meer uitleg over de inhoud en de werking van het platform is te vinden op https://overpelt.citizenlab.co

Volgende stappen in het project
De gemeente bezorgt alle ideeën van de bevolking aan drie ontwerpteams. Op basis van het ruimtelijk uitvoeringsplan en van die ideeën tekenen zij een plan voor Haspershoven. In een tweede participatiegolf worden de drie plannen van de ontwerpteams voorgesteld aan de bevolking, die opnieuw feedback kan geven. Op basis hiervan kiest de gemeente Overpelt het definitieve plan. Dit zal in principe tegen de zomer van 2018 onthuld worden.