Hele zomer Internationaal fotofestival 'Lens op de Mens' in Overpelt

15
jun
2017

Van 18 juni tot 31 augustus kan je in Overpelt-Centrum het Internationaal Fotofestival ‘Lens op de Mens’ bezoeken.  In een buitententoonstelling – een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer – maak je kennis met meer dan 500 foto’s van fotografen uit alle werelddelen. Ook diverse binnenlocaties brengen het werk van gastfotografen, met als ultieme eyecatcher drie gigantische foto’s van Guy Schotte op de bodem van zwembad Dommelslag. De hele zomer zijn er verschillende activiteiten rond fotografie gepland in Overpelt. Het fotofestival wordt op zondag 18 juni geopend met de happening ‘Pelt Kiekt’. Een fiere schepen voor cultuur Carine Van Gerven stelt het programma van het Internationaal Fotofestival Overpelt voor.

Van 18 juni tot en met 31 augustus verandert het centrum van Overpelt in een grote fotografietentoonstelling. Op een parcours van ongeveer 2,5 km worden een 500-tal foto’s van fotografen uit meer dan 20 landen uit alle continenten van de wereld in het straatbeeld getoond. Het thema van het festival ‘Lens op de Mens’ toont het menselijk portret in al zijn facetten.

Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Ook op diverse binnenlocaties zijn er exclusieve fotofentoonstellingen te bekijken. Een grote stunt zijn de drie grote foto’s van gastfotograaf Guy Schotte die tijdens de duur van de tentoonstelling te zien zullen zijn op de bodem van zwembad Dommelslag. Maar ook CC Palethe, dienstencentrum Pelle Melle en het Mariaziekenhuis Noord-Limburg verwelkomen prachtige fotoreportages van gastfotografen.’

Op zondag 18 juni gaat het festival officieel van start met om 10.30 uur de prijsuitreiking voor de deelnemers en genodigden en om 15.00 uur de happening ‘Pelt Kiekt’ op de Oude Markt. Op het programma staan optredens van de Theatrale Bende en the Jazzoline Orchestra (met de Overpeltse Jolien Thijs), de Fototainer (een mix van topanimatie en fotografie), een cartoontekenaar en nog veel meer. Uiteraard kan je die dag ook alle binnen- en buitententoonstellingen bezoeken. De toegang is gratis.

Doorheen het fotofestival zijn er trouwens tal van leuke activiteiten rond fotografie gepland. Schepen van cultuur Carine Van Gerven: ‘Zo kan je meedoen aan een onderwaterperformance met fotograaf Guy Schotte in zwembad Dommelslag - waarin hij toont hoe hij modellen onder water fotografeert - (zondag 23 juli), is er een beurs met lezingen en workshops rond fotografie in het kader van World Photography Day (zaterdag 19 augustus) en organiseert Palethe met ‘Vlaanderen Zingt!’ op zondag 27 augustus een spetterende afsluiter van een onvergetelijke fotografiezomer in Overpelt.’

Naast het fotofestival zelf zijn er nog verschillende randprojectjes rond fotografie. Zo worden kinderen en jongeren opgeroepen om kleurrijke beelden of selfies te maken. Deze foto’s zet ‘Lens op de Mens’ letterlijk en figuurlijk in de etalage in de maand augustus. Bezoekers aan de fototentoonstelling kunnen stemmen voor hun favoriete foto en zo de publieksprijs van ‘Lens op de Mens’ kiezen. Voor gezinnen met kinderen die een bezoek willen brengen zijn er verschillende fotozoektochten uitgewerkt.

Meer info over ‘Lens op de Mens’ vind je op www.fotofestivaloverpelt.be . Je kan in CC Palethe, startlocatie van de buitententoonstelling, de hele zomer een overzichtsfolder afhalen met alle nuttige info over het fotofestival. Ook digitaal kunt u de route volgen via de app van route.nl


Het internationale fotofestival kwam tot stand in samenwerking met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen en het Centrum voor Beeldexpressie. ‘Lens op de Mens’ kreeg daarnaast steun van heel wat sponsors, onder meer van de provincie Limburg. De toegang tot de verschillende tentoonstellingen – zowel binnen als buiten - is volledig gratis.