Blauwalgen in kanaal: captatie- en recreatieverbod

8
aug
2018

De VMM bevestigt de aanwezigheid van blauwalgen in het kanaal Bocholt–Herentals. Ook het kanaal naar Beverlo is geïmpacteerd.

Blauwalgen vormen een potentieel risico voor de volksgezondheid en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Ook het besproeien van gewassen houdt een risico in aangezien de toxische stoffen lange tijd op de gewassen aanwezig blijven en de verstuivingswolk bij besproeiing hinderlijk kan zijn voor omwonenden.  

Blauwalgen kunnen o.a. huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Hierdoor is alle contact met besmet water door mens en dier te vermijden.

Geïmpacteerde zones:

  • Op het kanaal Bocholt–Herentals werd blauwalg vastgesteld in de zone Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol
  • Het kanaal naar Beverlo is een aftakking van het kanaal Bocholt–Herentals. Ook hier werd blauwalg visueel vastgesteld.

Captatie- en recreatieverbod in samenspraak met de gouverneur wd. van de provincie Antwerpen, gelden voorlopig volgende maatregelen:

  • Een verbod om water te capteren uit het kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol en het kanaal naar Beverlo voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee
  • Een verbod van elke vorm van zachte recreatie op het kanaal Bocholt-Herentals van Bocholt t.e.m. sluis 3 in Mol en het kanaal naar Beverlo. Met zachte recreatie wordt o.a. kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,... bedoeld. Pleziervaart valt buiten zachte recreatie.

Klik hier om het besluit van de gouverneur te raadplegen.