AArdrijkskundige situering

Overpelt ligt in de regio Noord-Limburg. De gemeente grenst aan Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt en Peer. Overpelt heeft een oppervlakte van 4084,72 ha en telde 15 233 inwoners op 1 januari 2017.

De gemeente ligt centraal in de regio. De stedelijke structuur in de provincie Limburg omvat o.a. een zone met de as Lommel - Overpelt / Neerpelt - Hamont-Achel, een onderdeel van de oost-westgerichte Kempische As.

Overpelt vervult samen met Neerpelt een belangrijke woonfunctie. Op het gewestplan zijn uitgebreide woonuitbreidingsgebieden voorzien met het oog op het ontwikkelen van een residentiële functie. Binnen de gemeente bestaan verschillende woonkernen. De belangrijkste zijn: Overpelt-Centrum, Lindel-Hoeven, Haspershoven, Holheide, en Overpelt-Fabriek.

Overpelt is met de auto vooral bereikbaar via de Noord-Zuidverbinding (N74), met afritten in het zuiden , het centrum en het noorden. Andere belangrijke toegangswegen zijn de Breugelweg, de Lindelsebaan, de Astridlaan en de Leopoldlaan. De Ringlaan rond het centrum zorgt voor vlot doorgaand verkeer en ontlast het centrum.

Het industriepark Nolim vervult een belangrijke functie als onderdeel van de industriële as langs het kanaal Herentals-Bocholt. Het Nolim-industriepark is gelegen aan de N74 en aan de N712.

Overpelt is gelegen tussen de beekvalleien van de Oude Dommel en de Holvense beek. Het zuidwesten van het grondgebied heeft een uitgesproken groen karakter met o.m. de natuurgebieden `'t Plat' en het `Park der Lage Kempen'.