De balie van de gemeente bij u thuis. Doe hier aanvragen en spaar een rit naar het gemeentehuis.

Erfgoedproject Limburgse Kempen

Soldatenlaarzen en kauwgomSamen met de provincie Limburg, Heemkunde Vlaanderen, het Rijksarchief Hasselt, het studie- en Documentatiecentrum voor Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA), de Universiteit Maastricht, de stad Lommel, Peer, Bree en Hamont-Achel en de gemeente Bocholt, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Meeuwen-Gruitrode en Neerpelt werkt Overpelt sinds begin dit jaar mee aan 'Soldatenlaarzen en kauwgom', een vernieuwend erfgoedproject rond het globaliseringserfgoed van de Tweede Wereldoorlog in de Limburgse Kempen.

 

Door middel van archiefonderzoek, het verzamelen van verhalen – de laatste getuigen – en het inventariseren van voorwerpen, foto's, brieven… wil het project inzicht verschaffen in het erfgoed dat in Noord-Limburg ontstond tijdens en na de Tweede Wereldoorlog door buitenlandse invloeden op de lokale, vrij gesloten en behoudsgezinde landelijke gemeenschap. Dit globaliseringserfgoed bevat zowel een immateriële als een roerende component. Het project streeft er naar om dit onderling en met het bestaande onroerend erfgoed in de streek te verbinden.

 

Het inzamelen en in kaart brengen van het erfgoed wordt grotendeels gedragen door lokale erfgoedactoren, die voor dit project worden gerekruteerd, gevormd en begeleid. Door een originele en geïntegreerde ontsluiting, met onder andere een interactieve projectwebsite, hoopt de vereniging ook een brede maatschappelijke interesse te creëren.

 

 

Bekijk de website van het erfgoedproject voor alle laatste nieuws over het project en de concrete projecten


Contact

Openingsuren

Bekijk ook